Skip to main content

Så här kan en kökstransformering gå till

Vi står i en lägenhet i ett hus från 1930-talet. Den senaste köksrenoveringen gjordes någon gång på 1990-talet … Rummet är på ca 15 kvm och inte en enda vägg är i rät vinkel i förhållande till andra. Radiatorrör från våningarna runtomkring går genom olika hörn. En ventilationstrumma finns i ett av hörnen. Bänkskivan är av ett uppluckrat plastlaminat. Luckorna är spånskiva där plastlaminatet har börjat lossna från stommen. Kaklet är persikofärgat och håller långsamt på att spricka i fogarna. Golvet en oslipad diamant med 20 års matrester i springorna.

Var börjar man?
Först mäter vi upp rummet och omgivande rum och ritar in varje väsentligt detalj i ett cad-program för arkitekter. När vi väl har det på papper, så kan vi lättare se hur vi kan forma rummet så det blir funktionellt och estetiskt tilltalande. Utifrån växer idén om ett vackert kök fram.

Vi ser om det finns något man kan spara, som t ex ett trägolv som går att slipa ner och behandla så att det får en helt annan karaktär. Väggarna, som har strukturtapet, kan spacklas jämna och fina och målas med en vacker färg. De gamla gasrören visar sig inte behövas längre och kan tas bort. En radiator visar sig vara onödig och det gör att man plötsligt får tillgång till en vägg till … På så sätt modifieras ritningarna och kökets tar alltmer form.

Lägenhetsägarna kommer med sin input och berättar hur de skulle vilja använda köket och vilka intressen de har. Vi ritar in en stor bokhylla för kokböcker och ett vinställ … Men också plats för en ankpress.

Fläkten har inte varit något vidare och det visar sig vid undersökning att det beror på att den inte har varit ordentligt ansluten. För att man ska kunna göra det på ett bra sätt, så behöver spisen få en helt ny plats.

Laminatskivan ersätts av kalksten med integrerad diskho och en vacker kran. Det persikofärgade kaklet blir till en skiva rostfritt. Ägarna kommer med kommentar och önskemål.

Det behöves mycket förvaring för torkdukar och linneservetter. Vi finner en fiffig lösning med ett utdragsskåp där man kan komma åt dukarna och servetterna från två håll. Vi uppfinner små hållare till dessa.

Vi beslutar tillsammans att köket skall göras i ask. Vi ritar klart. Kunden ändrar sig och önskar sig att överskåpen skall delas på ett annat sätt. Vi ritat om och ritar precis som kunden önskar.

Till slut har vi nått fram till något som kunden hett önskar sig och som vi också gillar. Vi gillar inte kompromisser. Det måste alltid bli bra.

Sedan går köket i produktion. Det tar litet tid att göra massiva träkök med nyuppfunna detaljer. Men det är väl värt väntan.

Under tiden bygger hantverkarna klart rummet (eller rummen) där köket skall så. Slipar golvet, målar och finlirar. Rörmokaren ansluter sina rör och elektrikern kopplar ihop det mesta av el-systemet.

En dag kommer köket. På lastbil. En massa stora paket. Vitvaror. Så monteras allt ihop på plats av våra snickare. Och sedan är det bara småsaker kvar tills det är dags för invigningsfest.

© Copyright 2020 Kitchen and Room